Maškrťte zdravé mrazom sušené ovocie a urobíte niečo pre zdravie

Pri rôznych ochoreniach odporúčajú lekári zvýšený prísun vitamínu C a ďalších vitamínov potrebných pre boj s chorobami a na posilnenie imunity. Samotná príroda však v tomto období poskytuje menej čerstvých vitamínov, než je tomu počas vegetačného obdobia. Existuje však spôsob, ako uchovať vitamíny a iné užitočné látky v takmer rovnakom množstve ako v čerstvom ovocí – je to mrazom sušené (lyofilizované) ovocie, ktoré je distribuované pod značkou Brix v lekárňach, špecializovaných obchodoch a cez internet na: www.brixproducts.com.

Roman Remiš, konateľ spoločnosti, ktorá vlastní značku BRIX – Grown for flavour, vysvetľuje: „Lyofilizuje sa ovocie, ktoré bolo do dvoch hodín po zbere šokovo zmrazené pri - 30 °C, aby si uchovalo všetky nutričné hodnoty čerstvého vyzretého ovocia. Následne sa suší v špeciálnej komore pre teplote - 60 °C a postupnom zmenšovaní tlaku až po vákuum. Výsledný produkt je takmer identický s pôvodnou surovinou, keďže si zachováva farbu, chuť, arómu, minerály, vitamíny a veľkosť. Mrazom sušené ovocie BRIX je plné vitamínov, karoténoidov, omega 3 a 6  mastných kyselín, antioxidantov, minerálov a vlákniny s nízkym glykemickým  indexom. Je ideálnym výživovým doplnkom a náhradou za vitamíny vo forme tabletiek. Obsahuje živiny v prírodnej forme.”

Ktoré druhy mrazom sušeného ovocia sú najúčinnejšie v boji s ochoreniami?

Sú to arónia, čierne ríbezle, čučoriedky a jahody. Arónia je prírodným antibiotikom, zvyšuje imunitu, dokáže odstrániť ťažké kovy z tela, pomáha pri chudokrvnosti, zlepšuje pamäť. Čierne ríbezle zaženú bolesti hrdla, vláknina pomáha tráveniu a slúžia aj ako prevencia proti osteoporóze. Čučoriedka lesná pomáha znižovať teploty, viaže na seba tuky, čím podporuje chudnutie, zrýchľuje procesy hojenia rán, podporuje liečbu diabetu. Jahody pomáhajú pri detoxikácii čriev, posilňujú imunitu a podporujú krvotvorbu.

Zdraviu prospešné sú aj ďalšie druhy mrazom sušeného ovocia. Višne – vďaka melatonínu sú vhodné na dobrý spánok, znižujú objem kyseliny močovej v krvi a pomáhajú k správnej funkcii štítnej žľazy. Slivky – normalizujú hladinu cukru v krvi, podporujú tvorbu a pevnosť kostného tkaniva, spevňujú vlasy a nechty a tiež podporujú trávenie. Marhule – napomáhajú k správnej funkcii svalov a nervov, znižujú následky ožarovania a chemoterapie. Maliny – majú odvodňujúce účinky, regulujú krvný cukor a vďaka vysokej koncentrácii rutínu spevňujú cievy v očiach. Černice – napomáhajú k správnej funkcii svalov a nervov, znižujú následky ožarovania a chemoterapie

Zloženie mrazom sušeného ovocia Brix – Grown for flavour je 98 % sušiny a 2 % vody. Z tohoto dôvodu má veľmi nízku hmotnosť – na výrobu 1 kg mrazom sušeného ovocia je potrebné spracovať 7 – 10 kg čerstvého ovocia. Ovocie je bez konzervantov, farbív, umelých aróm a bez pridania cukru, neobsahuje lepok, je chrumkavé a aromatické. Spĺňa štandardy RAW a GMO FREE, je vhodné i pre vegánov, celiatikov, gurmánov a všetkých spotrebiteľov, ktorý hľadajú kvalitné výrobky a zároveň plnohodnotný chuťový zážitok z poctivej a zdravej potraviny. Zároveň je ideálne ako desiata či snack na cesty, vzhľadom na jednoduché skladovanie a nízku hmotnosť. Neobsahuje skoro žiadnu vodu a tak nehrozí jeho znehodnotenie (roztečenie, splesnivenie, skvasenie).

Brix – Grown for flavour ponúka prémiové naturálne produkty z kontinentálneho ovocia. Celá produkcia je starostlivo a dôsledne kontrolovaná, vhodne roztriedená, individuálne kalibrovaná a jednotlivo spracovaná. Produkty sú vyrábané v súlade s certifikátmi ISO 9001, HACCP, FSSC 22000.

Výrobky sú dostupné v Unipharme respektíve v e-shope: www.brixproducts.com.

 

Nielen chutné a zdravé, ale aj kvalitné

Na výstave Danubius Gastro, ktorá sa uskutočnila 25. až 28. januára 2018 získal vystavovateľ LPT EU s.r.o., Prievidza ocenenie od generálneho riaditeľa Incheba, a.s. a predsedu hodnotiacej komisie za exponát pod názvom Kolekcia mrazom sušeného ovocia Brix – Grown for flavour.

LPT EU s.r.o. – majiteľ ochrannej značky Brix si získalo ocenenie za kvalitu spracovania mrazom sušeného ovocia, ktoré je 100 % čistým ovocím, z ktorého bola odstránená voda. Je chrumkavé a zachováva si farbu a chuť a obsahuje až 98 % výživových hodnôt.

 

Článok bol publikovaný v časopise Lekárnik 2/2018